A Klubról

Klubunk történetét a most működő klub megszületése elötti időkben kell kezdeni. Itt Sopronban volt egy Katonai Kadétiskola, melyben a II. világháborút megelőző időben az akkori kornak megfelelő szintű rádióamatőr élet folyt. Az iratokból kiderül – mely a Soproni Levéltárban fellelhető -, hogy az 1930-as évektől számítva legalább 8 hívójel volt hallható a városból. A mai klubtagjaink között van még két akkori rádióamatőr. A jelenlegi hívójelük HA1DAX (ex HA5DX) és a HA1DAR (ex HA6R). Sanyi bácsinak (HA1DAX) nagyon sok dokumentum van a birtokában, melyeket azóta gyűjt és tárol.

A Soproni Rádióamatőr Klub története ott kezdődött, hogy a rádiótechnikával foglalkozó volt rádiós tiszt, egy technikát kedvelő esztergályos, egy gépésztechnikus és egy híradásipari technikus vasárnaponként délelőtti kávé mellett tervezgették a rádióamatőr tevékenységet egy soproni cukrászdában. A tervezgetés azt eredményezte, hogy a Győr Megyei Rádióklub Soproni csoportja a Megyei Technikai Főelőadó (MHS) segítségével létrejött 1965-ben. A klub elhelyezését az akkori Ifjúsági Ház, a technikát a MHS biztosította.

Az első berendezés egy ML 213 és egy home-made adó volt RH-n, míg a soproni magas pontokat kihasználva URH-n egy Duna-lokátor átalakított vevő és egy home-made egy kristályos adó volt. Később kaptunk hozzá egy másik kristályt is, mellyel később lehetőség volt cw-n is forgalmazni a bit oszcillátor segítségével. Természetesen akkor a forgalmazás AM-ben folyt. A forgalmazás akkoriban úgy történt, hogy a kristály által biztosított adófrekvencián hívtunk és a vevővel pedig kerestük a sávban azt az állomást, mely visszajött nekünk valahol más frekvencián. Nem volt egyszerű feladat!

Miután az MHS, később MHSZ itt Sopronban kapott egy nagyobb székházat a Kölcsey utcában, úgy a klub is kapott ott két helységet, melyben jelenleg is működik. Kis ideig a Soproni Úttörőházban is működött a klub.

Azóta a két kis soproni patakban – Ikva és Rák patak- sok víz lefolyt már és a következők történtek. Sok-sok sorkötelest oktattunk – ezután járt a klubtámogatás az MHSZ-től -, sok tanfolyamot tartottunk és a tagok jöttek-mentek. Jelenleg Sopronban a hívójelesek száma meghaladja a hatvanat. Sokan vagyunk a régiekből, de még több az új rádióamatőr, akiknek egy része a rádiózást a CB-s világban tanulta és szerette meg. Egy aktív csapat a soproni, 14 évtől 94 évesig. A klubunkban több hívójeles női amatőr van, akik nagyon aktívak, főleg a soproni versenyeken.

Eredményeinkről a teljesség igénye nélkül:

  • URH versenyállomásunk van a Sopron melletti Károly-kilátón.
  • A soproni TV állomáson üzemel a 2 méteres és a 70 cm-es átjátszónk, előbbi internetes kapcsolattal is rendelkezik.
  • A klubban működik a HA1KSS rövidhullámú állomás.

Mindezeket a klub tagjainak támogatásából, munkájából hoztuk létre úgy, hogy sokan adtak berendezést, építettek automatikát, antennát, festettek, mázoltak vagy éppen azt tették, amire szükség volt.

Klubtagjaink rendszeresen részt vesznek a nemzetközi és hazai versenyeken, az URH Országos Bajnokságon több alkalommal megnyerték kategóriájuk első helyezését, de sok dobogós helyezés is volt.

Talán ismerős a tisztelt olvasónak a HRT rövidítés, azaz a Határmenti Rádióamatőr Találkozó, mely a soproni amatőrök szervezésének, társadalmi munkájának eredménye és 2007-ben már a 17. alkalommal került megrendezésre. Az elmúlt években rendszeresen 1000-1400 résztvevője volt a világ 13 országából.

A további munkánk biztosítékának azt tartjuk, hogy a klubunk tagjainak nagy része a klubnapokon minden hétfőn és pénteken 17-19-ig a klubban megtalálható, ahol az élményeiket elmesélik egymásnak, tervezgetnek és mindig akad egy-egy jó ötlet, mellyel bővíthetjük a klub tagjainak és a környéken élő magyar, osztrák és szlovák rádióamatőreinek nyújtott „szolgáltatást”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s